woensdag 16 april 2008

Internet en zorg

Onlangs organiseerde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg een conferentie over Internet en zorg.
Martijn Hulst wist in zijn presentatie de verworvenheden van health 2.0 in klare taal neer te zetten. Hij betoogde dat niet alleen de informatie achterstand die de zorgconsumenten op de professionals hebben, wordt ingelopen, maar ook dat de zorgconsumenten nu de dienst kunnen gaan uitmaken. De machtsverdeling binnen de driehoek: zorgaanbieder, zorgverzekeraar en zorgconsument (waarvan de laatste tot op heden de zwakste partij is) zal veranderen en in de toekomst zullen de zorgconsumenten uitmaken welke rol de overheid nog gegund wordt. Een nogal revolutionaire gedachte, die zo op het eerste oog niet door alle aanwezigen gedeeld werd, maar waartegen ook niet ogenblikkelijk fervent stelling genomen werd.
John Paap van Zorgveiling.nl illustreerde de interactieve veiling van zorgproducten onder aanbieders. De kosten blijken met deze aanpak met zo’n 2-8% verminderd te worden, zonder dat dit een nadelig effect op de klanttevredenheid heeft.
De aansluitende discussie was meer dan levendig. Robert Mol durfde het aan om te beweren dat de helft van de zaal het verhaal van Martijn Hulst niet begrepen zou hebben. Het ontbreken van reacties hierop liet zijn stelling noch bewezen noch onbewezen. Verder ging een belangrijk deel van de discussie over zorg en geld, hetgeen Martijn Hulst aan het eind van de discussie deed verzuchten dat er heel wat activiteiten in de zorg anders kunnen zonder dat dit iets met geld te maken heeft. Hier had hij onmiskenbaar een punt.

Geen opmerkingen: