zaterdag 26 april 2008

Wetsontwerp op EPD naar Tweede Kamer

Gisteren is door de ministerraad besloten om de wet gebruik burgerservicenummer (BSN) in de zorg te wijzigen, ofwel in gewoon Nederlands: er komt een wet op het EPD. Hierin wordt geregeld hoe medische gegevens van patiënten tussen zorgverleners uitgewisseld moeten worden. Voorlopig zal dit alleen om medicatiegegevens gaan en mogelijk ook om patiëntgegevens voor het onderling waarnemen door huisartsen. Het is belangrijk dat zorgverleners over de medicatiegegevens van een patiënt beschikken, aangezien momenteel sprake is van ongeveer 19.000 vermijdbare opnames in ziekenhuizen per jaar als gevolg van medicatiefouten.

De nieuwe wet verplicht zorgaanbieders zich aan te sluiten op een Landelijk Schakelpunt (LSP). Het LSP bevat onder meer de landelijke verwijsindex, die een overzicht geeft welke zorgaanbieder over patiëntgegevens beschikt en een behandelrelatie met de patiënt heeft. Via dit LSP kunnen de medische gegevens door de ene zorgaanbieder bij de andere worden opgevraagd, maar alleen door beroepsbeoefenaren - zoals bepaald in de wet BIG - met een behandelrelatie. De patiënt krijgt zelf ook inzage in zijn gegevens.

Dit wetsontwerp dat nog door de Kamer behandeld moet worden, zal zeker tot discussie leiden. De vraag is of deze technisch gekozen oplossing, die gestoeld is op de uitwisseling van berichten - een vervolg op het EDI-tijdperk - nog wel van deze tijd is. Verder gaat het inzage geven aan de patiënt veel minder ver dan de huidige ontwikkelingen die onder meer door Google Health, Microsoft Health Vault en Revolution Health in gang zijn gezet. Zonder aan de goede bedoelingen van dit wetsvoorstel te twijfelen, is de vraag: past dit wetsvoorstel nog wel in het Health 2.0 tijdperk?

Geen opmerkingen: