dinsdag 29 april 2008

Medicatiebewaking liever in eigen hand?

Op 28 april publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een verontrustende circulaire, waarin wordt medegedeeld dat de elektronische gegevensverwerking in en tussen apotheken op dit moment onbetrouwbaar is. Het gaat hier om het niet optreden van medicatiebewakingsignalen bij bijvoorbeeld allergie, contraindicaties, interacties en (pseudo) dubbelmedicatie. En daarnaast om het ontbreken van patiëntbestanden in de dienstapotheek terwijl deze wel aanwezig zijn in de elektronisch gekoppelde zogenoemde bronapotheek. De IGZ spreekt in dit verband van "schijnveiligheid omdat bij apothekers bovenstaande problematiek niet of onvoldoende bekend is. Juist doordat veelal wel medicatiebewakingsignalen worden gegenereerd lijkt het alsof de software doet wat het behoort te doen".

In het NOS-journaal adviseerde de voorzitter van de KNMP patiënten om zo veel mogelijk van één apotheek gebruik te maken, ook al is het soms praktischer om van of naar het werk bij de dichtstbijzijnde apotheek geneesmiddelen af te halen. Afhalen bij één apotheek houdt in dat alle gegevens dan in één computersysteem zitten. Hierdoor kan de medicatiebewaking beter worden uitgevoerd.

Voor patiënten is er echter een andere oplossing die niet genoemd is, namelijk de ‘doe het zelf’-variant. Via internet zijn legio hulpmiddelen beschikbaar, de zogeheten Drug Interaction Checkers. Voorbeelden zijn:
- Medscape Drug Interaction Checker (registratie vereist>
- Discovery Health Drug Interaction Checker
- Drugs.com Drug Interaction Checker
Eén van de betere die nog in beta-versie verkeert, is PharmaSurveyor

Bijkomend voordeel is dat hiermee ook interacties, bijwerkingen, e.d. van geneesmiddelen bewaakt kunnen worden die niet bij een en dezelfde apotheek zijn afgehaald. En ook middelen, waarvan de apotheek helemaal geen weet kan hebben, zoals bekende, bij de drogist verkrijgbare, middelen als ibuprofen (Brufen) en aspirine (die interactie met andere geneesmiddelen vertonen) worden zo in de medicatiebewaking meegenomen.

Geen opmerkingen: